Ny bydel i gammelt industriområde
Gamle Peterson Papirfabrikkers arealer skal transformeres til en ny bydel som vil inkludere 700 boliger, forretninger, serveringssteder, ulike virksomheter og kontorer. Dette vil bli realisert både innenfor de eksisterende fabrikkstrukturene og gjennom ny bebyggelse.
Området vil binde sammen overordnede grøntdrag og skape muligheter for forbindelser mellom rekreasjons- og friområder både nord og sør i Sarpsborg. Prosjektet har i stor grad handlet om å finne balansen mellom å skape gode nabolag og samtidig legge til rette for et godt liv, ved å dra veksler på og bevare den lange historien knyttet til bølgepapp- og papirproduksjon i Sarpsborg.
Oversiktsperspektiv dagens situasjon
Omdannelsen fra avstengt fabrikkområde til levende bydel. Logiske og rasjonelle gang- og sykkelveier kobler den nye boligbydelen til omgivelsene.
Pappenområdet har en stolt industrihistorie som fortsatt er synlig i dag. Området består av en rekke karakteristiske bygninger. Fotoet viser den sentrale industrihallen, som er foreslått bevart.
– Teamet har ikke bare designet en ny bydel, de har også tatt vare på eiendommens historie gjennom formen på nybyggene, materialbruk og bevaring av eksisterende bygninger. Vi gleder oss til å sette planene ut i live!
Torsbekkparken vil være et nytt offentlig parkrom, en langstrakt bypark som følger områdets dalsøkk.
Den eldste bebyggelsen som ble bygget frem til ca. 1950 som beholdes, videreforedles og gis ny funksjon. Denne bebyggelsen utgjør hjertet i Pappen, som all ny bebyggelse forholder seg til.
Gjenbruk og transformasjon er en vesentlig del av prosjektet, og vårt planforslag gjør det mulig med en trinnvis utvikling over tid.
Idékonkurransen for omforming av det tidligere industriområdet ved Glomma ble utlyst av NAL i 2020, og vi vant førstepremien sammen med JAJA Architects og Dronninga Landskap. Gjenbruk og transformasjon er en vesentlig del av prosjektet, og vårt planforslag gjør det mulig med en trinnvis utvikling over tid. Kommersielle og offentlige formål vil aktivisere området fra begynnelsen, takket være gjenbruk av eksisterende strukturer.
Det har vært en omfattende medvirkningsprossess underveis. Involvering fra ulike parter er essensielt når store planer legges.
Follogatekvartalene, som er en del av den nye bydelen, vil møte dagens krav til bruk, tilgjengelighet og boligkvalitet. Samtidig beskytter bydelen områdets industri- og kulturhistorie ved å ta vare på mye av den gamle industribebyggelsen.
Oversiktsperspektiv som viser fremtidig situasjon.
JAJA Architects – arkitekter
Dronninga landskap – landskapsarkitekter
Asplan viak – ingeniører
Multiconsult – ingeniører
Sweco – ingeniører
JAJA Architects ApS – illustrasjoner
Agnete Syrtveit
98 44 58 56
as@addarkitekter.no
Fridtjov Bergsgard
47 46 27 76
fb@addarkitekter.no